1:06 AM

Book Review - Program LDP 2010 (JPS & BPG)

Salam sejahtera semua bloggers SMKTD

Lama betul tak buka blog - memang agak sibuk dan menyibukkan diri dengan 1001 macam benda dan hal!! Tahun 2010 ni, LDP tiada peruntukan, jadi slow lah sikit perancangan kursus.
Cikgu-cikgu pun nampak happy jugak, tak susah-susah nak datang hari Sabtu. Kira boleh rehatlah hujung minggu...

Tup..Tap..datang pulak surat dari JPS / BPG, minta semua guru baca buku dan buat presentation depan kawan-kawan. Kira kena buat kursus lah jugak...macam-macam feedback daripada cikgu-cikgu.

Yang positif kata :
- bagus jugak, tak perlu baca banyak buku tapi boleh dapat banyak ilmu.
- harap-harap cikgu-cikgu bentangkan tajuk-tajuk PTK, jadi tak payah saya baca buku, saya
dapat maklumat PTK untuk periksa.
- boleh tak saya buat dalam bentuk power point?
- bila nak susun giliran presentation? saya tak kisah nombor berapapun!

Yang tak positif kata :
- alamak! Kena baca buku ilmiah pulak, novel tak boleh ke?
- leceh betul JPS/ BPG ni, ingat cikgu-cikgu tak baca buku ke?
- ingat cikgu-cikgu ni relax ke? banyak buku nak tanda tau!
- siapa dulu buat presentation? Bagilah pentadbir, GKB, KP, Ketua Unit dulu eh!
- alah, nak buat tajuk apa? mana nak cari buku? nak kena beli ke?
- lecehla, ntah apa-apa lagi kursus nak suruh buat!

Yang tengah-tengah kata :
- tak kisah nak baca buku, tapi malulah nak present depan kawan-kawan, nanti tak best, they
all tak nak dengar, nanti ada yang tanya soalan maut, malu kalau tak dapat jawab...ada yang
akan ketawakan, seganlah...

Terima kasih atas komen yang jujur dan terbuka!! Terhibur juga dengan komen-komen begini.
Macamanapun, tunggulah 3 Mei 2010 apabila semua guru dah hantar keratan borang maklumat, barulah jadual presentation akan disusun. Sama-samalah kita hadapi 'kursus maut' ini dengan tabah....nak cakap apa, buat je lah!!!

0 comments: